Vegetarisk kost och graviditet

Många kvinnor som äter vegetariskt börjar ofta att fundera på om det är något speciellt de borde tänka på under graviditeten. Här tänkte vi tipsa om hur man får en vegetarisk kost att fungera när man blir gravid.

Några viktiga områden för gravida vegetarianer är protein, järn, D-vitamin och fett. Äter man en laktovegetariansk kost där mejeriprodukter finns med har man goda förutsättningar för graviditeten. Utesluter man dock även sådana produkter och äter en mer vegansk kost kan man få lite behöva komplettera kosten med lite extra hjälp.

Protein är i regel ganska enkelt att tillgodose om man inkluderar mjölk, ost och ägg i en vegetarisk kost. Som vegan kommer man istället behöva satsa på saker som sojabönor, linser, sojamjölk, tofu och nötter för att få i sig tillräckligt med protein. Järn är något man traditionellt tänker sig att få in från kött, men baljväxter, bladgrönsaker och även torkad frukt kan vara bra järnkällor.

Dock så behöver gravida kvinnor järn i något större utsträckning än normalt och många väljer faktiskt att ta järntillskott även om de inte äter varken vegetarisk eller vegansk kost. Vitaminer och mineraler gravida kvinnor behöver titta extra noga på är D-vitamin, folsyra och kalcium. Det är också bra att försöka hålla sig borta från för mycket A-vitamin, men i både vegetarisk och vegansk kost bör inte detta vara ett problem. Vad gäller fetter är fleromättade fetter riktigt bra när man är gravid.

Raps- och olivolja har båda en bra balans mellan olika fetter och kan med fördelar användas ofta i matlagning. Rapsolja innehåller dessutom omega-3, vilket gör den ännu viktigare för alla som utesluter fisk ur kosten. Att utesluta fisk betyder dock även att det är svårare att få i sig fettsyran DHA. Då kan det vara en idé att inkludera fisk bara under graviditeten eller se till att köpa denna som ett tillskott.