Havssalt i din matlagning

Salt är en nödvändighet i matlagning. Även om maten inte ska smaka salt så märker du direkt om maten du äter är osaltad. Men har du någon gång provat att använda havssalt i din matlagning? Det sätter en god sälta och dessutom finns det även smaksatt havssalt att köpa. 

Vilka rätter passar havssalt till

Havssalt innehåller ofta en del andra mineraler än vad vanligt salt gör, såsom bland annat magnesium. Det bidrar till en annan typ av fräschör i smaken och än vid användning av traditionellt salt.

Havssalt kommer ofta i formen av flingsalt, vilket har både för- och nackdelar. Men en fördel är att du inte behöver använda lika mycket havssalt som traditionellt salt. Det brukar smälta bra och ge jämn sälta, men kan även ibland göra vissa delar av en rätt saltare än andra, på grund av att inte flingorna smälter.

Havssalt i flingor kan också bli en fin dekoration ovanpå en bit kött eller fisk. Då får maten också en knastrande struktur när du tar ett bett. Även choklad och kola gifter sig bra med havssalt, så du kan även använda det till desserter.