Kan vegetarisk kost vara förebyggande mot cancer?

Cancer är en av våra värsta folksjukdomar idag och den drabbar var tredje svensk någon gång under dennas livstid. Positivt är att forskningen mot cancer också förbättras och att det idag finns många behandlingsmetoder för att bekämpa cancern. En faktor som kan påverka om man får cancer eller ej, som gör att man får en bättre hälsa, är att äta en hälsosam kost.Enligt http://livskick.nu har forskning visat att man genom att följa vissa riktlinjer kan minska risken för att få cancer. Några av dessa riktlinjer är;

  • Vegetarisk kostAtt ha ett BMI under 25, det vill säga vara normalviktig.
  • Utöva fysisk aktivitet kontinuerligt.
  • Äta en kost med mycket frukt och grönt.
  • Dra ner på det animaliska råvarorna och satsa mer på de vegetariska.
  • Unvdvika alkoholhaltiga drycker.
  • Avstå från rökning.

Så hur kan den vegetariska kosten påverka om man kan få cancer eller ej? Det finns många fördelar med en vegetarisk kost. På cancerinformation.nu finns en bra artikel att läsa om hur vi genom att påverka vår kost och inta mer frukt och grönt kan minska risken för cancer. Därför tänkte vi  här berätta lite mer om den vegetariska kostens inverkan.

Primära fördelar

Livsmedel

Enligt dietisten Lotta Mårtensson innehåller den vegetariska kosten mycket antioxidanter som bygger upp kroppens immunförsvar så den lättare kan stå emot sjukdomar. Antioxidanterna är också förebyggande för oxidation i tarmen viket minskar risken för tjocktarmscancer, en av våra 3 vanligaste cancerformer.

Fibrer

Fortsättningsvis säger Lotta Mårtensson att genom att äta kost med hög fiberhalt underlättar man för magen att arbeta. Tarmens funktion ökar och man får ett bättre fungerande tarmarbete. En tarm som jobbar och mår bra sänker risken för att drabbas av cancer, i detta fall tjocktarmscancer.

Övervikt

När man äter vegetarisk kost håller man vikten och är normalviktig. Det är väldigt svårt att få i sig så stora proportioner av vegetarisk kost så man blir överviktig. Övervikt ger en ökad risk för cancer, framförallt cancer i magsäcken.

Sekundära fördelar

Genom att välja en vegetarisk kost undviker man livsmedel som ger en ökad risk för cancer. En av dessa livsmedel är rött kött. Kött av alla slag ger en ökad risk för tjocktarmscancer på lång sikt. Anledningarna är att rött kött är processat och innehåller då nitriter, vilket är cancerframkallande. Även själva stekningen av köttet ger en ökad risk för cancer. Genom att äta för stor del av kött och till det, äta för lite av frukt och grönt som bygger upp immunförsvaret blir risken betydligt högre att drabbas, än för de personer som undviker kött.Det som är viktigt att tänka på är att det inte bara är kosten som påverkar. Det krävs också att man undviker rökning, rör på sig som man ska och drar ner på alkoholhaltiga drycker. Gör man det har man skapat goda förutsättningar för att inte drabbas.Är du intresserad att läsa hela artikeln på med Lotta Mårtensson om hur kosten kan vara förebyggande mot cancer finns den på http://livskick.nu/darfor-ar-en-vegetarisk-kost-forebyggande-mot-cancer/.

Bekämpa cancernOm man redan drabbats

Har man redan drabbats av cancer och kämpar för att övervinna den finns det också många fördelar med den vegetariska kosten. Jag läste en artikel på cancerfonden.se som berörde mig och fick mig att tänkta till. Det är en artikel från en person som fått det tunga beskedet att hon drabbats av cancer. Denna kvinna gjorde allt i sin makt för att övervinna sjukdomen där kosten blev en stor del. Kvinnan såg till att genom att inta vegetariska produkter så som grönsaksjuicer och mungobönsvälling göra kroppen mer basisk. Hon hade läst på hur kosten kunde påverka sjukdomen och följde strikta metoder i en vegetariskt kost. Hon besökte bland annat ett hälsohem i Höganäs där man förespråkade den vegetariska kosten och hur den kan påverka cancern. Denna kvinna blev frisk, hon lyckades genom sin kost att vända sin sjukdom och övervinna den.