Konsten till det vegetariska köket

Att göra god och nyttig mat det är något som inte alla kan göra medans andra ser det som en självklarhet. Det blir dock svårare när du tar bort några av de största grupperna av ingredienser. Kött, fisk och fågel. Ta bort dessa och du får vegetariskt. Först så är skillnaden mellan vegetariskt och veganskt är att vegetariskt handlar om att du tar bort vissa saker ifrån djurriket men inte allt. Är du vegan så tar du bort allt, du äter inga ägg, ingen mjölkprodukt, ingen kött, fisk eller fågel och du nyttjar inte kläder av läder och skinn eller liknande.

Förbereda maten.

Ingredienser vegitarisktSka du lyckas med god mat så måste du vara beredd att lägga ner tid på det. Ingen kock i världen skulle säga att god mat går på tiden det tar att slänga något i mikrovågsugnen. Att göra saker från grunden kräver tålamod och kunskap. Vill du göra processen för god mat snabbare så ha mycket förberett. Till exempel behöver du buljong eller liknande så ha det redan gjort. Utöver det så börja tidigt. Tänk på att ju mer du har igång desto mer stressigt blir det. Så planera efter tid och efter din egen förmåga.

Rätt verktyg

En bra kock kan göra god mat med dåliga verktyg. En dålig kock kan det med men det lönar sig i att ha bra saker. En vass kniv, bra slipstål, skärbräda etc. Med rätt verktyg så blir allt snabbare och enklare. Ett bra ställe att hitta bra köksutrustning är Kitcha de erbjuder ett stort utbud på allt ifrån knivar till grytor, kastruller, kryddkvarnar, vinställ, pizzastenar m.m. De har allt som en blivande kock kan tänkas behöva.

Låt barnen vara med

Ta med barnen i matlagningen och tänk att ju tidigare desto bättre. Låt dem lära sig grunderna i matlagningen samtidigt som ni gör det till en mysig stund på dagen, istället för att alltid stressa fram middagen innan nästa aktivitet. Använd de redskap som finns idag till exempelvis grönsakerna, för att göra spiraler och andra konstnärliga tillbehör att ha på tallriken, så underlättar det både för att få dem att hjälpa till i matlagningen på ett roligt sätt men också för att lära dem äta grönsaker. Lär dem att det är bra för kroppen och låt dem göra egna kreationer och dekorationer som de sedan kan äta upp. Se till att göra det till en rolig grej istället för ett infekterat måste som det lätt kan bli när man ska försöka pusha dem att äta även det gröna på tallriken.

Rätt ingrediens, rätt näring

Äter du vegansk eller vegetarisk mat så är det viktigt att kolla vad du skippar genom att undvika kött, fisk eller fågel osv. Tar du till exempel bort kött så kommer du att tillsätta någon ersättning för protein i din kost, exempelvis linser och bönor.